Ga naar de inhoud
Home » Androidvirus plundert bankrekeningen

Androidvirus plundert bankrekeningen

Androidvirus plundert bankrekeningen: wie getroffen is, moet alles wissen

Een Androidvirus heeft zich op de telefoons van inmiddels tienduizenden Nederlanders genesteld. Daar probeert het bankrekeningen te plunderen. Wie het virus niet weet te vermijden is gedwongen de smartphone helemaal te wissen.

Verdachte virussen en malware duiken wel vaker op, maar deze nieuwe variant gaat als een lopend vuurtje. De Nederlandse politie waarschuwde ervoor op Twitter, waarna RTL Nieuws meldde dat het virus al op tienduizenden telefoons is opgedoken.

Het zit genesteld in een zogenaamde app voor bezorgdiensten. Eenmaal geïnstalleerd loert het virus mee in je bankierapps, waarbij het probeert de ontvanger bij een overboeking te veranderen. Op die manier maak je onbedoeld geld over naar criminelen.

Verdachte sms’jes

Het virus verspreidt zich vooral op één manier: in malafide sms’jes. Het lijkt alsof DHL of UPS een trackinglinkje voor een verwacht pakketje stuurt, met daarin een link naar een app om het bezorgproces te volgen.

Wie het virus wil vermijden, moet dus niet klikken op linkjes in zulke verdachte sms’jes. Twijfel je over de authenticiteit van een berichtje toegestuurd door een vriend of familielid? Bel ze dan even op, om te zien of het bericht echt van hen afkomstig is. Dan weet je het zeker.https://www.ad.nl/redactie/checktitel/nieuwsbrief.html

Play Store

De zogenaamde bezorgapp die het virus misbruikt moet van buiten de officiële appwinkel van Google worden geïnstalleerd.

Twijfel je over een tracking-berichtje van een bezorgdienst en wil je toch nog een app installeren, download die dan uit de Google Play Store. Die wordt door Google beheerd. 

Geïnfecteerd?

Volgens RTL Nieuws kun je zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op ‘Apps en meldingen’ en daarna op ‘Alle apps bekijken’.

Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen.

Alles wissen

Het virus is niet zomaar van de telefoon te wissen, waardoor je maar één oplossing hebt: het gehele toestel terugbrengen naar de fabrieksinstellingen.

Op die manier raak je alles kwijt, waaronder foto’s, chatberichten en andere appinformatie. Maar het betekent ook dat criminelen niet langer je bankapps proberen te plunderen.

Bron: Algemeen Dagblad