Ga naar de inhoud
Home » Anti-inbraaktips

Anti-inbraaktips

Bij mij? Welnee, daar breken ze niet in.

Een woninginbraak is altijd een ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig kunt u zelf voor een heel groot deel voorkomen dat u ook slachtoffer wordt! Vaak zijn het geen dure ingrepen , maar is het een kwestie van logisch nadenken en alerter zijn op de enkele belangrijke punten:

 • Sluit ramen af en doe deuren altijd op slot als u weggaat. Ook als het maar voor even is en zelfs als u bijvoorbeeld boven gaat stofzuigen is een (af-)gesloten raam en deur al belangrijk.
 • Heeft u geen zicht op de deur, doe de deur dan gewoon even op slot.
 • Breng verlichting aan bij de buitendeuren. Inbrekers houden niet van licht. Een lamp met bewegingsmelder kost maar een paar tientjes en ze zijn er zelfs op zonne-energie als u geen elektriciteitspunt buiten heeft. Vraag bij de bouwmarkt naar de mogelijkheden .
 • Houd het groen rond de woning laag.
 • Berg klimmateriaal (container, ladder) op of leg het goed vast. Laat geen iPad, dure telefoons, laptops of andere (luxe)goederen in het zicht liggen.
 • Daag de inbreker niet uit.

Kijk eens kritisch naar uw hang-en-sluitwerk. Goed hang-en-sluitwerk werkt vertragend en stelt de inbreker dusdanig op de proef dat hij het waarschijnlijk niet eens probeert. U kunt ook een preventiecheck aanvragen bij een onafhankelijke deskundige.

Wat is verdacht gedrag ?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Wat doet u?

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker en ze dragen niet allemaal een petje of hebben een baard. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook gelegenheidsinbrekers zijn; jongens en meisjes uit uw eigen buurt die dus bij gelegenheid inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen.

U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt.

Veiligheidsbeslag vervangen

Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112. Maar wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken.

Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt en soms als het de moeite is nemen ze de tijd om uw gedrag te bestuderen; wanneer gaat u weg en wanneer komt er weer iemand thuis.

Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?

Wat kunt u zelf doen?

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan rustig aan, maar denk wel aan uw eigen veiligheid, ga eventueel met meerdere mensen naar iemand toe. Mensen uit de Buurt-whatsapp groep is daarbij een goeie optie. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112.
U geeft daarbij door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. Twijfel dus niet maar bel de politie en noteer wat de politie wil weten! De politie gaat op zoek naar de persoon(en) die u heeft gezien.

Om deze reden is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

 • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
 • Postuur (dik of dun)
 • Leeftijd (schatting)
 • Haarkleur
 • Kapsel
 • Kleding (kleur en soort)
 • Tas of rugzak (kleur en soort)
 • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
 • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

Ook als u twijfelt, Belt u de politie op 112, want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien en dat ze de politie niet belden omdat ze dachten dat het toch niets bijzonders was. Bij een melding hoeft u niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt en soms vragen ze leden van de buurtpreventie om een kijkje te gaan nemen. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

Bron: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/veilig-wonen/Politie-Wat-is-verdacht-gedrag.pdf (aangepast door redactie)