Ga naar de inhoud
Home » Na een inbraak?

Na een inbraak?

Bij of na een inbraak!

is er bij u ingebroken of betrap je een inbreker op heterdaad?
BEL direct 112

De politie komt dan zo snel mogelijk naar je toe!

Verplaats geen spullen in huis

Verplaats geen spullen in huis en raak zo min mogelijk aan. Forensische specialisten kunnen dan zo goed mogelijk sporen ‘veiligstellen’. Bijvoorbeeld vingerafdrukken, voetsporen en/of DNA.

U betrapt de dader(s) tijdens de inbraak:

Noteer signalementen en eventuele kentekens. Kijk goed (als dat kan).

Probeer een signalement van de daders te onthouden:

  • gezicht,
  • postuur,
  • spraak/accent,
  • kleur
  • type kleding,
  • kenteken van het vluchtvoertuig.

Zijn de inbrekers er al vandoor?

Is er bij je ingebroken en zijn de inbrekers er al vandoor? Doe dan direct aangifte. Je kunt dan de volgende dingen doen:

CHECKLIST NA EEN INBRAAK

Laat uw betaalpassen blokkeren: www.pasblokkeren.nl voor instellingen met pasjes, betaal- en spaarpassen.

Maak je mobiele telefoon onbruikbaar

Laat bij diefstal uw mobiele telefoon blokkeren via uw provider. Vaak kan het blokkeren ook gebeuren op uw persoonlijke pagina bij uw provider.

Maak deze dan direct onbruikbaar. Voor een Android toestel kunt u ook hier terecht

  • Houd de situatie zoveel mogelijk zoals u die aantrof.
  • Uw aangifte is van belang:-voor het oplossen van de inbraak.-de kans om uw spullen terug te krijgen wordt groter, de politie kan beter inspelen op de veiligheid in uw woonomgeving.
  • Geef aanvullende informatie door.

Blijkt er toch meer gestolen?

Weet u toch iets over de dader? Bel 09008844

Meld woninginbraak bij je verzekering

Meld de woninginbraak direct bij je verzekering. Vaak kun je de kosten van inbraakschade of diefstal claimen bij je verzekering.

Registreer je spullen

Bij je aangifte van de woninginbraak, vraagt de politie je een goederenlijst in te vullen. Hierin vermeld je wat je allemaal mist. Vermeld zoveel mogelijke specifieke en unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld een kras op een laptop of de inscriptie van een ring. Deze gegevens zijn belangrijk voor het politieonderzoek. Ook alles met een uniek nummer is van waarde. Denk dan aan een bibliotheekpas of een computer.

Deze informatie is trouwens niet alleen van belang voor het politieonderzoek. Omdat de goederen direct naar jou zijn te herleiden, is de kans groter dat je je  spullen ooit terug ziet. Registreer je spullen in de Stopheling-App en maak foto’s van goederen die je niet op nummer kunt registreren.

Neem contact op met slachtofferhulp

Wanneer je aangifte doet van woninginbraak, krijg je slachtofferhulp aangeboden, bieden ze dit niet aan dan kunt u er zelf ook om vragen. Veel mensen hebben hier baat bij, een inbraak heeft soms een grote impact. Op de website van Slachtofferhulp is meer te lezen.

Voorkom herhaling

De kans op een herhaling van inbraak is erg groot. Inbrekers weten namelijk nu hun weg bij u naar binnen te vinden. Zij gokken erop dat er enkele weken na de eerste inbraak nieuwe spullen zijn aangeschaft. Zorg er dus voor dat je je huis goed beveiligd, ook na een woninginbraak.