Ga naar de inhoud
Home » Uw fiets!

Uw fiets!

Niets is zo vervelend als een gestolen fiets, het komt altijd ongelegen. Of de fiets nieuw is of tweedehands, je wilt hem gewoon terug vinden op de plek waar je hem hebt achter gelaten. 100% voorkomen is niet mogelijk, maar er zijn wel genoeg manieren om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken.

Hier onder een aantal tips.

Fiets diefstal

Bereid je voor

Het voorkomen van fietsdiefstal begint niet met het goed op slot zetten van je (elektrische) fiets, maar met een goede voorbereiding vanuit huis.

Ken je fiets

Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van je fiets zijn. Deze moet je namelijk doorgeven aan de politie en / of je verzekering bij een eventuele diefstal. Meestal staan de kenmerken op het aankoopbewijs van je fiets. Bewaar deze daarom goed. Heb je het aankoopbewijs niet meer? Dan kun je er voor kiezen om de kenmerken in te vullen op een fietsregistratiekaart. De fietsregistratiekaart is gemaakt door de politie en hierop vul je alle gegevens in die de politie nodig heeft om je fiets terug te kunnen vinden.

Op de fietsregistratiekaart moet je onder andere het framenummer van je fiets invullen. Het framenummer staat op het aankoopbewijs van je fiets. Heb je het aankoopbewijs niet meer, dan kun je het framenummer terugvinden in het frame van je fiets. Meestal staat hij in de buurt van de trapas. Kun je ook daar je framenummer niet vinden? Laat dan een uniek framenummer in je fiets graveren. Steeds vaker kun je op bepaalde dagen terecht bij de politie en / of de gemeente om je fiets gratis te laten graveren. Neem contact op met je gemeente om te vragen wanneer dit voor jou mogelijk is.
 

Verzeker je fiets

Nieuwe fiets gekocht? Sluit dan een fietsverzekering af. Je voorkomt daarmee niet dat je fiets wordt gestolen, maar je rijdt wel weer snel op een nieuwe na diefstal óf je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. De ANWB heeft verschillende fietsverzekeringen die een uitstekende dekking bieden voor een lage premie. Kijk op anwb.nl/fietsverzekering voor meer informatie. 

Weet waar je je fiets neerzet, maak eventueel een foto van de plek of straatnaam.